Buitenschrijnwerk: welk materiaal kies ik?

Het buitenschrijnwerk bepaalt voor een groot deel het totaalbeeld van jouw (nieuwe) woning. Het is dus meer dan terecht om hier even tijd voor vrij te maken en alle opties te vergelijken. Vaak komt de vraag: welk materiaal nemen we best? PVC, aluminium, hout of staal?. In dit artikel bespreken we deze verschillende soorten materiaal en kijken we samen welk type best bij jouw droomwoning past.

 

Wat is buitenschrijnwerk?

In essentie omvat buitenschrijnwerk de volledige afwerking van ramen en deuren in de buitenmuren. Niet alleen zal het buitenschrijnwerk een bepalende factor zijn voor de stijl van jouw gebouw, het beschermt jou ook tegen weer en wind en tegen ongewenste indringers.

 

Buitenschrijnwerk materialen: wat zijn de opties?

Laat ons hieronder eens kijken naar de verschillende materialen die je kan gebruiken voor jouw buitenschrijnwerk: PVC, aluminium, hout en staal.

1. PVC

PVC of polyvinylchloride is een synthetische stof die ontstaat wanneer vinylchloride gepolymeriseerd wordt. Het is een bijzonder veelzijdig materiaal aangezien het — naast ramen en deuren — ook ingezet wordt voor o.a. gevelbekleding, vloeren, en buizen.

Wat zijn nu de voor-en nadelen van PVC in de context van buitenschrijnwerk?

Voordelen:

  • PVC heeft een uitstekende isolatiewaarde.

  • PVC is een budgetvriendelijke optie zolang je bij een eenvoudig, plat profiel blijft (eens je overgaat naar een meer esthetisch profiel, valt PVC al snel in dezelfde prijsklasse van andere materialen).

  • PVC vraagt weinig onderhoud.

  • In het algemeen heb je bij PVC een grotere ‘stijlvrijheid’ in vergelijking met aluminium (bijvoorbeeld: bij het plaatsen van boogramen).

Nadelen:

  • PVC leeft ‘mee’ met temperatuurschommelingen: bij heel warme temperaturen zal PVC uitzetten, terwijl bij koud weer PVC kan krimpen. Op die manier kan je soms meer moeite hebben om deuren of ramen open te draaien of schuiven.

  • De coatings bij PVC kunnen relatief snel vervagen, en dit in tegenstelling tot de speciale afwerkingslagen die men gebruikt bij aluminium (poederlak) en hout (verf).

 

2. Aluminium

Buitenschrijnwerk aluminiumAluminium is een licht maar tegelijk heel sterk metaal. Net zoals PVC wordt dit type materiaal veelvuldig ingezet in de bouw, industrie en diverse andere sectoren.

Wat zijn nu de voor-en nadelen van aluminium in de context van buitenschrijnwerk?

Voordelen:

  • Aluminium is heel duurzaam: Het materiaal is licht, roestvast en sterk. Bovendien is aluminium niet elektrostatisch zodat het geen stof of vuil aantrekt. Aanvullend is de ecologische voetafdruk beperkt aangezien het materiaal 100% recycleerbaar is. 

  • Met aluminium kan je verschillende bouwstijlen bedienen, zowel landelijk als modern. “Zonder af te doen aan de sterkte van het materiaal, kan je met aluminium vrij slank gaan in profielen”, stelt Tim Schauwvlieghe — bouwadviseur bij Elbeko. “Dit maakt dat je er vele kanten mee op kan. Vooral bij moderne gebouwen zien we een trend van de zogenaamde ‘minimal profielen’. Hierbij gaat vooral het glas zorgen voor de sterkte en is het aluminium profiel eerder een esthetisch element. Aluminium leent zich dus perfect om bepaalde visuele accenten te leggen in jouw buitenschrijnwerk.”

  • Tot slot biedt aluminium onbeperkte keuzemogelijkheden op vlak van kleuren. Er wordt elektrostatisch een thermohardende polyesterpoederlaag aangebracht waarna de profielen gebakken worden in een oven. 

Nadelen:

  • Thermisch gezien scoort aluminium degelijk, maar het kent ook limieten.

  • Aluminium is beperkt plooibaar: bij een landelijke bouwstijl dien je voor boogramen een ander materiaal te kiezen.

 

3. Hout

Buitenschrijnwerk hout

Hout is al eeuwenlang een vaste waarde voor de vervaardiging van ramen en deuren. Tegenwoordig zijn er vele houtsoorten van over de hele wereld verkrijgbaar.

Wat zijn nu de voor-en nadelen van hout in de context van buitenschrijnwerk?

Voordelen:

  • De warme, natuurlijke en charmante uitstraling van hout is uniek: deze stijl kan je niet evenaren met PVC, aluminium of staal.

  • Hout kan makkelijk bewerkt worden: met de machines van vandaag kan je met hout jouw deur en/of- raamprofielen volledig op maat samenstellen. Dit zorgt voor een enorme vrijheid qua ontwerp (bijv: raamdorpels, neuzen, makelaars, raambogen, etc.).

  • Hout bezit een hoge natuurlijke isolatiewaarde.

Nadelen:

  • Houten buitenschrijnwerk vergt meer onderhoud in vergelijking met andere materialen. Bij slecht onderhoud bestaat de kans dat het hout op lange termijn rot. “Met de hedendaagse kwaliteit van de behandelingen is dit wel al ferm verbeterd.”, benadrukt Tim. “Waar je vroeger al na 5 jaar een nieuwe verflaag moest aanbrengen, is dit nu in vele gevallen al verschoven naar 10 jaar of meer.”

 

4. Staal

Buitenschrijnwerk staal

Staal is een legering bestaande uit ijzer en koolstof. Dit materiaal werd vooral vroeger veelvuldig gebruikt maar kent vandaag een heropflakkering.

Wat zijn nu de voor-en nadelen van hout in de context van buitenschrijnwerk?

Voordelen:

  • Staal is een bijzonder sterk materiaal (sterker dan aluminium); hierdoor kan je heel fijne profielen ontwerpen voor zowel moderne en landelijke woningen.

  • Staal is goed bestand tegen inbraak en vandalisme.

  • Staal is een uitstekende geleider, gelukkig bestaan er thermische profielen die ‘EBP-geattesteerd’ zijn.

Nadelen:

  • Staal heeft een vrij hoge kostprijs: stalen buitenschrijnwerk is duurder dan PVC, hout of aluminium.

 

Welke vorm van buitenschrijnwerk past bij jou?

Je kan jezelf afvragen: welk materiaal past nu het best bij mijn woning?

“Elbeko geeft hierbij advies op basis van de diverse gesprekken met de klant.”, zegt Tim. “Zo gaan wij in eerste instantie luisteren naar wat jij belangrijk vindt. Dit vormt altijd de eerste stap. Indien klanten het uitzicht of esthetische element van het gebouw belangrijker vinden dan het onderhoud, kan het zijn dat we bij een landelijke woning eerder neigen naar het authentieke hout. Langs de andere kant heb je klanten die een hekel hebben aan onderhoud; voor hen bekijken we andere opties zoals aluminium profielen of PVC.”

Belangrijk om weten is dat je bij buitenschrijnwerk ook verschillende materialen kan combineren. “Op die manier kan je de afzonderlijke sterke eigenschappen van elk materiaal optimaal benutten”, zegt Tim.

Buitenschrijnwerk combinatie hout - aluminium

Elbeko heeft voor elk type materiaal verschillende partners. Hierdoor kan onze bouwonderneming heel flexibel inspelen op de wens van de bouwheer. Ons team kan elke vorm van buitenschrijnwerk implementeren, en dit voor uiteenloopende bouwstijlen zoals landelijk, modern of unieke concepten.

 

Tot slot: wat met beglazing?

Bij alle materiaalsoorten (PVC, aluminium, hout en staal) geniet je een zekere flexibiliteit wat betreft beglazingstypes -en eigenschappen. 

“De belangrijkste factoren om naar te kijken zijn de isolatiewaarde van het glas en de zonwerende eigenschappen.”, stelt Tim. “Een extra factor welke wij bij Elbeko extra nakijken is de ‘lichttoetredingsfactor’; dit geeft weer in welke mate jouw glas licht toelaat. Het is cruciaal om dit soort zaken tijdig te analyseren: het E-peil en type buitenschrijnwerk zijn immers nauw met elkaar verbonden.”

 

Geschreven door Anthony Perez

Klaar om je droom waar te maken met elbeko?

U wenst een verkennend gesprek of u heeft vragen? Ons team helpt u graag verder.

Contacteer ons

Meer artikels

Alles wat je moet weten over de stabiliteitsstudie

Wanneer je een woning laat bouwen of renoveren, dan is het uiteraard de bedoeling dat dit na enkele jaren nog steeds stevig op zijn fundamenten staat. Een grondige stabiliteitsstudie kan scheuren, verzakkingen, doorbuigingen en natte kelders voorkomen. …

Lees meer