Wat kan een bouwonderneming voor jou betekenen?

Het woord “bouwonderneming” is een heel algemeen begrip. Onder deze term vallen er veel verschillende vormen en gradaties. Een meer relevante vraag wordt dan snel: welk soort bouwonderneming heb jij nodig? In dit artikel geven we een kort overzicht, alsook wat Elbeko uniek maakt t.o.v. de klassieke bouwfirma.

 

De typologie van bouwondernemingen: een kort overzicht

Een bouwonderneming is in essentie een onderneming die woningen, gebouwen en gelijksoortige constructies bouwt. Aangezien dit een vrij ruime definitie is, kunnen we enkele onderscheidingscriteria hanteren.

Een eerste onderscheidend criteria is de doelgroep. Zo kan een bouwfirma bouwen voor een bedrijf, overheidsinstantie of particulier. Bijvoorbeeld: Zoek je een een onderneming die jouw nieuwe droomwoning kan bouwen? Of run je een bedrijf en wil je een nieuw kantoorgebouw laten optrekken? Afhankelijk van de specialisatie zal het aanspreekpunt hier vaak verschillend zijn.

Verder is er een onderscheid op basis van het type bouwwerk, namelijk nieuwbouw of renovatie. Bij een nieuwbouw start een bouwonderneming vanaf nul op een bouwgrond, terwijl je bij renovatie een bouwfirma inschakelt om een bestaand gebouw te renoveren. Afhankelijk van jouw noden kan hier opnieuw een ander aanspreekpunt voor ingeschakeld worden.

Tot slot differentiëren bouwondernemingen zich ook op basis van de complexiteit van het werk dat zij aannemen. “Dit wordt bepaald door de ervaring en expertise die zij over de jaren heen opdoen”, zegt Tim Schauwvlieghe — bouwadviseur bij Elbeko. Zo is het moeilijk voor kleine bouwfirma’s met beperkte ervaring om een grootschalig bouwproject te realiseren, zoals de bouw van een voetbalstadion.

 

Hoe verschilt Elbeko van de klassieke bouwonderneming?

Een bouwonderneming in de meeste zuivere zin zal zich vaak enkel toespitsen op het (ver)bouwen. Dit betekent dat de plannen worden aangeleverd door een externe architect, die door de klant zelf wordt aangesteld. Daarna zoeken deze partijen naar een bouwpartner die de plannen zal uitvoeren. “De extra omkadering en begeleiding die dit soort bouwbedrijven bieden is vaak beperkt.”, zegt Tim Schauwvlieghe.

Elbeko is al jaren een firma waar particulieren terecht kunnen voor een ruimere omkadering en doorgedreven klantenbegeleiding, van start tot einde. “Wij doen meer dan alleen bouwen”, zegt Tim. “Zo biedt Elbeko extra begeleiding in de ontwerpfase, materiaalkeuze, en interieurinrichting. Alles komt zo onder één dak terecht.”

Uiteraard is dit niet voor alle klanten altijd de meest geschikte oplossing. Het is dus belangrijk dat de mensen zich eerst en vooral afvragen: “Waaraan heb ik nood? Wil ik een bouwonderneming die enkel en alleen bouwt? Of beoog ik een firma die meer doet dan dat en actief meedenkt over andere zaken zoals architectuur, interieur, materialen, etc.?”

 

Het is belangrijk dat mensen zich eerst en vooral afvragen: “Waaraan heb ik nood? Wil ik een bouwonderneming die enkel en alleen bouwt? Of beoog ik een firma die meer doet dan dat en actief meedenkt over andere zaken zoals architectuur, interieur, materialen, etc.?”

 

Hieronder een kort overzicht van wat Elbeko uniek maakt t.o.v. de ‘klassieke’ bouwonderneming:

  • Een grondige studievoorbereiding

Vooraleer het bouwdossier in uitvoering gaat, gebeurt er een grondige voorstudie. Zo heeft Elbeko een in-house studiedienst die het hoofd buigt over o.a. EPB-berekeningen, uitvoeringsdetails op technisch en esthetisch vlak, materiaalkeuze, etc. “Dit zijn zaken die je bij de meeste klassieke bouwfirma’s zelf moet in orde brengen”, vertelt Tim. “Elbeko profileert zich dan ook als een technische partner van de architect. Wij denken in tandem en dat levert vaak mooi resultaat op”.

  • Interieurbegeleiding

Elbeko schakelt voor ieder totaalproject een interieurarchitect in. Deze wordt vanaf het begin actief in het proces betrokken, zodat alles mooi op elkaar wordt afgestemd. “Klassieke bouwondernemingen sturen vaak een extern afwerkingsbedrijf op pad. Dit kan soms leiden tot misverstanden en dus een verlaagde kwaliteit van het eindresultaat”, verklaart Tim. “Bij Elbeko zit alles onder één dak, iets wat het eenvoudiger maakt om alles te stroomlijnen.”

  • Eigen bouwpersoneel -en materiaal

Elbeko telt zelf zo’n 40 ruwbouw arbeiders die het beton -en metselwerk verzorgen. Daarnaast beschikt het team over eigen bouwmateriaal, zoals kranen, stellingen, bekistingsmateriaal, etc. “Dit geeft ons extra voeling met elk bouwwerk dat wij aanvatten, iets wat toch zekerheid biedt bij dergelijke investeringen.”, concludeert Tim.

Een bouwonderneming kan vandaag veel meer betekenen dan een firma die enkel bouwt. Al meer dan 50 jaar staat Elbeko voor een totaalaanpak, waarin alle nodige partijen op de juiste momenten betrokken worden. Ontdek de getuigenissen van onze klanten en ervaar zelf hoe uniek onze aanpak is.

 

Geschreven door Anthony Perez

Klaar om je droom waar te maken met elbeko?

U wenst een verkennend gesprek of u heeft vragen? Ons team helpt u graag verder.

Contacteer ons

Meer artikels

Alles wat je moet weten over de stabiliteitsstudie

Wanneer je een woning laat bouwen of renoveren, dan is het uiteraard de bedoeling dat dit na enkele jaren nog steeds stevig op zijn fundamenten staat. Een grondige stabiliteitsstudie kan scheuren, verzakkingen, doorbuigingen en natte kelders voorkomen. …

Lees meer