Een casco-woning afwerken: 5 valkuilen

Ben je van plan een casco woning te bouwen of kopen en wil je die nadien zelf afwerken? In dit artikel delen wij — vanuit onze ervaring — enkele uitdagingen die hiermee gepaard gaan.

 

Wat is een casco-woning?

Laat ons voor alle duidelijkheid van start gaan met een korte definitie. Een casco-woning is een woning waarvan enkel de dragende constructie en gevelsluitingen wordt opgeleverd. In de volksmond spreekt men ook vaak van een ‘winddichte ruwbouw’. Naast de stabiliteit en stevigheid wordt vooral aandacht besteed aan de aansluitingen van het dak en het buitenschrijnwerk (luchtdichtheid, isolaties, etc.). Na deze stap rest dan nog de afwerkingsfase.

 

Wat valt er onder de afwerking van een casco-woning?

Een casco afwerken kan je onderverdelen in twee grote blokken: technieken en eindafwerking. De afwerking begint met de technieken. Hieronder valt het voorzien van o.a. elektriciteit, verwarming, ventilatie en sanitair (i.e. de leidingen). Daarna ga je over naar de eindafwerking, waaronder het plaatsen van vloerbetegeling, binnendeuren, keuken, trap, haard, etc. vallen.

 

Een casco-woning afwerken: 5 valkuilen

De afwerking van een casco-woning is in principe volledig vrij in te vullen. Dit maakt van het hele proces vaak een uitdaging. Laat ons hieronder eens kijken naar vijf mogelijke valkuilen die kunnen optreden bij het afwerken van een casco-woning.

Belangrijk: we gaan er hierbij vanuit dat je jouw afwerking ofwel helemaal zelf doet ofwel uitbesteed aan verschillende aannemers die jij aanstuurt.

1. Je ziet ruwbouw en afwerking als twee aparte onderdelen

Een eerste belangrijke valkuil is dat veel mensen hun ruwbouw en afwerking als twee aparte onderdelen zien. “Over de afwerking van een casco moet je eigenlijk al nagedacht hebben voor de start van de ruwbouw”, zegt Annelies — interieurarchitect bij Elbeko.

Vooral de afwerkingstechnieken kunnen een impact hebben op jouw ruwbouw. Zo moet je vooraf goed nadenken over hoe je de verschillende leidingen van ventilatie, verwarming, sanitair, en elektriciteit zal laten verlopen in het huis. “Als je dit lukraak door verschillende partijen laat uitvoeren, dan bestaat het risico dat al die leidingen over elkaar lopen waardoor er een opeenstapeling ontstaat.”, zegt Annelies. “Het kan dan gebeuren dat je die hoogte in jouw vloerpakket niet meer weg krijgt. Het is belangrijk dat je tijdig over het traject van de leidingen nadenkt. Enkel op die manier weet je waar mogelijke knelpunten zitten, en bijgevolg welke hoogte je best voorziet voor jouw vloerpakket tijdens de ruwbouw.”

Bij het afwerken van een casco-woning moet je dus twee belangrijke aspecten zien te integreren: het technische en het esthetische aspect. Eerst en vooral is er het technische aspect. Bijvoorbeeld: zal de ventilatie goed werken? Daarna komt het esthetische aspect. Bijvoorbeeld: zijn de ventilatiemonden gevestigd op een esthetisch verantwoorde plaats?

Het bouwen van een woning is één grote puzzel en alle stukjes moeten passen. Voor je van start gaat met de technieken moet je succesvol hebben teruggekoppeld naar jouw ruwbouw.”, zegt Annelies. “Indien je dit niet hebt gedaan, loop je kans dat niet alles perfect op elkaar wordt afgestemd."

 

2. Je gaat ervan uit dat de afwerkingsfase snel en gecoördineerd zal verlopen

Een tweede valkuil bij het afwerken van een casco-woning is de planning en coördinatie. 

Veel mensen denken dat de afwerkingsfase iets is dat heel snel te coördineren valt. “Ik heb het gevoel dat mensen dit proces onderschatten”, waarschuwt Annelies. “Als je werkt met verschillende en onafhankelijke partijen, kan dit toch snel enkele maanden verschil maken. Elke aannemer heeft immers zijn eigen agenda. Het is zeker niet altijd zo dat als je vandaag een aannemer contacteert, die morgen aan jouw deur zal klaarstaan.”

Daarnaast is een woning bouwen altijd voor een stuk dynamisch. Als je beslist een casco-woning zelf af te werken, wordt het complex wanneer je effectief aan de technieken en eindafwerking begint. Je zit met veel meer aannemers die ‘iets’ moeten komen doen en dat kan snel leiden tot misverstanden of conflicten. Als aannemer X bijvoorbeeld maar half het werk doet, kan aannemer Y niet verderwerken. “Je moet als particulier dan ook goed weten wie wat in welke fase moet uitvoeren, zodat de samenwerking vlot kan verlopen. Dat is vaak een grote uitdaging.”, zegt Annelies. 

 

3. Je denkt dat een afgewerkte casco-woning altijd een besparing oplevert

Een derde valkuil verwijst naar de illusie die wordt opgewekt dat een casco-woning altijd goedkoper is dan een volwaardige woning.

“Je leest dit veel online”, zegt Annelies. “Als je een casco bouwt of koopt, zou je zogezegd veel besparen want het is goedkoper, maar op zich is dit misleidend. Een casco of volwaardige woning kost eigenlijk hetzelfde; alleen is jouw nominaal bedrag bij een casco lager omdat je enkel “het skelet” van de woning bouwt of koopt.”

Een bijkomstige uitdaging is het verkrijgen van sluitende offertes van verschillende aannemers voor elk van de afwerkingsfases. “Vaak komen er extra zaken bij, en dit doet de factuur snel oplopen.”, zegt Annelies. “Je start dus met het idee dat het wel goedkoper zal zijn, maar in realiteit wordt de volledige rekening vaak niet gemaakt.” 

 

4. Je onderschat de keuzestress

Een vierde valkuil of uitdaging is de keuzestress die gepaard gaat met de afwerking van een casco. Als je het zelf doet, moet je ook zelf alle beslissingen kunnen nemen. “Je moet als particulier goed op de hoogte zijn om dit zelf in handen te nemen”, zegt Annelies. “Zo zal je zelf instaan voor de beslissingen omtrent het type verwarming, vloer, keuken, etc. Dit zijn geen evidente keuzes. Als je het overzicht niet kan bewaren, maak je soms verkeerde keuzes met nefaste gevolgen.”

 

5. Je geniet geen overkoepelende aansprakelijkheid

Finaal is er het probleem van de aansprakelijkheid. Als je de afwerking zelf in handen neemt, heb je een overeenkomst met elke losse partner of aannemer. Met andere woorden: er is geen overkoepelende aansprakelijkheid. “Als er een probleem opduikt, is het niet altijd evident om aan te duiden wie in fout was. Dit kan tot eindeloze discussies en conflicten leiden.”, waarschuwt Annelies. “Het kan dus helpen om de volledige afwerking uit te besteden aan een centrale partij, die de volledige aansprakelijkheid draagt.”

 

Toch kiezen voor een totaalproject?

Bij Elbeko kan je een casco-woning laten bouwen. “Dit is voor ons het minimumpakket dat mogelijk is.”, zegt Annelies. “Mensen kunnen bij ons een winddichte ruwbouw bestellen. Dit is een vraag die wij vaak krijgen.”

Het is vervolgens aan de klant om uit te maken of hij / zij de afwerking zelf doet of laat doen doen door een centrale partij zoals Elbeko. M.a.w. laat je enkel een casco bouwen of kies je toch voor de uitbreiding naar een totaalproject?

Hieronder geven we enkele voordelen die kenmerkend zijn voor een totaalproject onder begeleiding van een centrale partij zoals Elbeko:

  • Ruwbouw en afwerking vormen één, samenhangend geheel. Techniek en esthetiek lopen op die manier vloeiend in elkaar over, wat de afwerking van jouw casco ten goede komt.

  • Je hebt één centraal aanspreekpunt. Elbeko werkt steevast met dezelfde partners of aannemers die niet alleen goed op elkaar zijn ingespeeld, maar ook snel en efficiënt de afwerking kunnen verzorgen.

  • Je ontvangt een duidelijke en volledige offerte. Bij een totaalaannemer zoals Elbeko zal je vanaf de start van de samenwerking een heel goed overzicht hebben van wat de totale kost zal zijn van jouw technieken en eindafwerking.

  • Je krijgt een persoonlijke begeleiding. Breek je jouw hoofd over bepaalde keuzes omtrent interieur, materiaal, stijl, etc.? Met meer dan 50 jaar expertise staat ons team jou bij om je te helpen met deze keuzes, zowel tijdens het bouw -en afwerkingsproces.

  • Er is een overkoepelende aansprakelijkheid. Indien er toch een probleem zou opduiken na de afwerking, kan je aankloppen op één adres — i.e. dat van de totaalaannemer. Zo is er geen discussie mogelijk.

P.S. Wil je de afwerking van jouw casco-woning toch enigszins in eigen handen houden? “Dan kan je ook opteren voor een zogenaamde ‘casco+’, zegt Annelies. “Dit is een tussenvorm waarbij Elbeko de technieken verzorgt, incl. het aanbrengen van de chapes, pleisterwerken, verwarming en sanitaire en elektrische leidingen. Daarna kan je zelf de eindafwerking voor eigen rekening nemen.”

 

Geschreven door Anthony Perez

Klaar om je droom waar te maken met elbeko?

U wenst een verkennend gesprek of u heeft vragen? Ons team helpt u graag verder.

Contacteer ons

Meer artikels

Alles wat je moet weten over de stabiliteitsstudie

Wanneer je een woning laat bouwen of renoveren, dan is het uiteraard de bedoeling dat dit na enkele jaren nog steeds stevig op zijn fundamenten staat. Een grondige stabiliteitsstudie kan scheuren, verzakkingen, doorbuigingen en natte kelders voorkomen. …

Lees meer