Verkennend gesprek

Bouwteam Elbeko: wat doen wij?

Bouwen is een vak apart. Het vereist een gecoördineerde aanpak van een team van specialisten. Welke partijen zijn betrokken bij het bouwen? Hoe kunnen deze efficiënt samenwerken doorheen de fases van het bouwproces en wat is de rol van Elbeko hierbij? In dit artikel bieden wij een antwoord op bovenstaande vragen.

 

1. Het belang van de bouwteam-piramide

“Een goed bouwteam bestaat uit een samenwerking van verschillende partijen: een bouwheer, een architect en een uitvoerder”, zegt Tim Schauwvlieghe — bouwadviseur bij Elbeko. “Er is nood aan een evenwicht tussen deze partijen om tot een goed eindresultaat te komen.”

 

Elke partner heeft zijn eigen focus, rol en expertise. Laat ons hieronder eens elke partij van naderbij bestuderen:

1.1 Bouwheer

De bouwheer is de opdrachtgever — i.e. de persoon die wil bouwen. Zijn hoofddoel is om voor zichzelf tot een mooi eindresultaat te komen. De bouwheer kan kiezen om eerst een architect of bouwpartner in te schakelen als mede-partij. “Het voordeel van initieel een bouwpartner zoals Elbeko te contacteren is dat wij een netwerk van architecten kunnen voorstellen aan de klant”, zegt Tim. “Door te luisteren naar de wensen van de bouwheer kunnen wij meteen inschatten welke architect bij zijn project past, zowel op vlak van de gewenste bouwstijl als persoonlijkheid.”

1.2 Architect

De architect is diegene die instaat voor de creativiteit en esthetiek van het bouwproject. Zijn initiële rol is om het ontwerp te matchen met de wensen van de bouwheer met betrekking tot het bouwprogramma, de architectuur en het budget. “Na het bekomen van de nodige vergunningen zal de architect ook tijdens het bouwproces waken over het concept en de gehele architectuur.”, vertelt Tim. “De rol van de architect is heel belangrijk bij een goed werkend bouwteam.”

1.3 Uitvoerder of bouwbedrijf (Elbeko)

Het bouwbedrijf is de uitvoerder van het project — i.e. de firma die de bouwwerken uitvoert. Veelal zal de uitvoerder initieel de plannen van de architect screenen om te kijken of alles technisch goed in elkaar zit. “Bij Elbeko zien wij onszelf als de technische partner van architect en bouwheer”, zegt Tim. “Wij luisteren naar de wensen van de bouwheer en gaan dan met alle partijen (incl. de architect) aan tafel zitten om de uiteindelijke woondroom van de klant zo goed mogelijk te realiseren.”

 

2. De fases van het bouwproces: welke partij doet wat en wanneer?

De rol van elke partij zal veranderen naargelang het bouwproces vordert. Afhankelijk van de fase in het bouwproces zal er vaak een partij het voortouw nemen.

We kunnen volgende fases in het bouwproces onderscheiden:

2.1 Vorming bouwteam

Bij het begin van het bouwproces zal er een goed bouwteam moeten samengesteld worden. In deze fase ligt de verantwoordelijkheid bij de bouwheer. Hij bepaalt immers welke partner(s) hij selecteert voor de uitvoering van het project. 

De bouwheer kan in principe beslissen om zonder bouwbedrijf te werken. Echter, dit is niet zonder risico’s. “Als bouwheer kan je jezelf best afvragen of je al dan niet de tijd en kennis hebt om het project uit te voeren zonder bouwbedrijf.”, waarschuwt Tim. “Bij losse aannemingen kan je moeilijk verwachten dat alle onderdelen perfect op elkaar aansluiten en alle details perfect uitgevoerd worden in functie van het beoogde eindresultaat. Je zit immers met veel verschillende partijen en factoren die je ook nog eens goed moet coördineren. Als je hier geen ervaring mee hebt, kan dit zich snel tegen jou keren. Dit risico kan je vermijden als je met een overkoepelende en ervaren bouwfirma werkt zoals Elbeko.”

2.2. Ontwerpfase

In de ontwerpfase is de architect aan zet. Hij zal de plannen uittekenen en een creatief ontwerp voorstellen op basis van de wensen en het budget van de bouwheer. “De architect is de creatieve partij in de bouwteam-piramide”, vertelt Tim. “Eens zijn werk is afgerond, is het belangrijk om een technische screening van de bouwplannen uit te voeren. Daarna kunnen de calculaties beginnen.”

2.3. Bouwaanvraag & voorbereiding

“Tijdens deze fase onderscheidt Elbeko zich veelal van andere bouwfirma’s”, zegt Tim. “Dankzij een grondige studie en voorbereiding brengen wij de inzichten van diverse specialisten (architecten, ingenieurs, energieverslaggevers, etc.) samen om tot een compleet uitvoeringsplan te komen. Wij bereiden het bouwdossier voor tot in de puntjes van stabiliteitsstudies, EPB-berekeningen tot uitvoeringsdetails op technisch en esthetisch vlak”.

2.4. Uitvoering

Bij de uitvoering van de bouwwerken zal de bouwfirma nog steeds de lijnen uitzetten. Indien de bouwheer beslist om zonder centrale bouwfirma te werken, vallen de uitvoerende taken op de schouders van de losse aannemers.

“Bij Elbeko stellen wij steevast een projectleider aan die op elk moment beschikbaar is om zowel bouwheer als architect bij te staan.”, stelt Tim. “Tijdens de uitvoerende werken zullen er wekelijkse werfvergaderingen zijn. De projectleider neemt de leiding over het project in handen en ervoor zorgt dat alles goed verloopt. De projectleider is het centrale aanspreekpunt waarbij je altijd terecht kunt met vragen of problemen.”

2.5. Oplevering

Tijdens de oplevering zal de bouwheer zijn woning in ontvangst nemen. Bij deze finale fase komt de opdrachtgever of bouwheer opnieuw naar de voorgrond, aangezien alles draait om zijn tevredenheid omtrent het afgeleverde project. “Bij de oplevering ontvang je bij Elbeko een uitgebreide, technische rondgang zodat je met volle teugen kan genieten van de nieuwe bebouwing.”, aldus Tim.

 

3. De toegevoegde waarde van Elbeko in een bouwteam

Al meer dan 50 jaar speelt Elbeko een belangrijke rol als partner in het bouwteam. P.S.: We schreven al een uitvoerige blogpost omtrent hoe Elbeko verschilt van de klassieke bouwonderneming.

“Bouwen zonder centrale bouwfirma is een optie, maar weet dat individuele aannemers vaak een individuele focus hebben waardoor de totale kwaliteit niet kan gegarandeerd worden.”, zegt Tim. “De architect is dan zogezegd verantwoordelijk om het overkoepelende bouwproces te coördineren, maar je kan niet verwachten van een architect dat die dit foutloos doet. Die man of vrouw kan niet elk onderdeel van het bouwen even goed kennen.”

Een architect moet volgens de visie van Elbeko vooral het creatieve voor zich kunnen nemen. Als bouwteam zorgt Elbeko er dan voor dat die creatieve geest kan vertaald worden in een realistische bouwoplossing voor de klant. “Het is wel belangrijk dat er op elk moment een evenwicht blijft bestaan tussen alle partijen in de bouw-piramide.”, concludeert Tim. “Iedereen heeft zijn rol en die is evenwaardig, ook al komt er tijdens elke fase van het bouwen een partij met meer zeggenschap naar de voorgrond. Dit evenwicht is volgens onze ervaring de sleutel tot een goed eindresultaat.”

 

Geschreven door Anthony Perez

Klaar om je droom waar te maken met elbeko?

U wenst een verkennend gesprek of u heeft vragen? Ons team helpt u graag verder.

Contacteer ons

Meer artikels

Alles wat je moet weten over de stabiliteitsstudie

Wanneer je een woning laat bouwen of renoveren, dan is het uiteraard de bedoeling dat dit na enkele jaren nog steeds stevig op zijn fundamenten staat. Een grondige stabiliteitsstudie kan scheuren, verzakkingen, doorbuigingen en natte kelders voorkomen. …

Lees meer