Designverlichting voor je nieuwbouw: Interview Trizo21

Welke rol speelt designverlichting in het nieuwbouwproces? Wanneer komt dit best ter sprake en wie zijn de betrokken partijen? Wij hadden een boeiend gesprek met Henri, sales manager van het Belgische verlichtingsmerk Trizo21 en Annelies, interieurarchitect van Elbeko.

 

Bruno & Henri in atelier Trizo21

 

- Henri, kan je ons in eerste instantie iets meer vertellen over Trizo21?

Henri: Graag. Trizo21 is ontstaan door onze ervaring met Deluci, ons eigen importbedrijf waarmee we vooral high-end merken zoals Catellani & Smith, Next, en Anta verdelen. Deze merken zijn heel decoratief, maar we misten nog het type verlichting dat niet alleen voor sfeer zorgt, maar ook praktisch is. Zo werd Trizo21 geboren. Een 100% Belgisch merk dat alles zelf doet, van design tot productie en assemblage.

 

 

- Hoe verhoudt Trizo21 zich tot de andere merken die jullie met Deluci verdelen?

Henri: Catellani & Smith, Next, en Anta verdelen we enkel in België en Luxemburg. Trizo21 leveren we over zowat de hele wereld, tot in de Verenigde Staten en zelfs Australië. Elk merk heeft zijn eigen specifieke sterktes, maar we kunnen stellen dat Trizo21 en Catellani & Smith het momenteel bijzonder goed doen in België.


Qua stijl en vormgeving zijn er wel duidelijke verschillen. Elk merk bevat een andere look and feel. Catellani & Smith is 100% Italiaans en vooral decoratief. Italianen zijn gevoelsmensen en die stempel drukken ze door in hun armaturen. Die zijn volledig met de hand gemaakt en uitermate kunstzinnig. Ze zijn vooral bedoeld als “eyecatcher” in je interieur.

 

Realisatie Cattelani & Smith "Lederam"

 

Trizo21 legt zijn focus meer op het architecturale, al dan niet met decoratieve elementen. Bij dit soort verlichting ligt de focus op het licht. Dat moet voornamelijk functioneel zijn. We kunnen stellen dat Trizo21 en Catellani & Smith elkaar goed aanvullen en zien regelmatig dat mensen beide merken in huis halen en combineren.

Annelies: Bij architecturale verlichting moeten we meestal al rekening houden met de plaatsing ervan bij het opmaken van het bouwplan. Dat komt omdat dit type verlichting vertrekt vanuit de architectuur en extra karakter aan je interieur geeft. Verlichting en architectuur worden als het ware met elkaar verweven om de perfecte lichtbeleving te creëren. Bovendien heeft architecturale verlichting vaak specifieke technische vereisten in vergelijking met gewone verlichting. Als daar tijdens de ruwbouw geen rekening mee gehouden wordt, kan dit in een later stadium problemen geven.

Een goed voorbeeld van architecturale verlichting is de “Austere Elements” (zie hieronder); een volledig configureerbaar armatuur naargelang de gewenste plaats en het gewenste doel. Het is een beetje hét handelsmerk van Trizo21.

 

Realisatie Trizo21 "Austere Elements"

 

Henri: Dat klopt, Annelies. Dit is een typisch voorbeeld van een armatuur die deels functioneel en deels decoratief is. In die richting willen we met Trizo21 verdergaan.

- Wie is de doelgroep van Trizo21?

Henri: Het zijn vooral klanten uit het hogere segment, maar het is een misverstand dat dit vooral eigenaars van grote huizen zijn. Tegenwoordig is er bij de 20’ers en 30’ers een evolutie. Ze wonen liever klein en compact in een perfect afgewerkte woning met alles erop en eraan in plaats van een grote villa waar nog heel wat werk aan is.

Annelies: De grootte van een woning is inderdaad niet langer de maatstaf voor luxe. Het gaat nu vooral over de afwerking. Een keuken van een hoogsegment-merk, een luxueuze badkamer, een stijlvolle betegeling,.. Hierbij moet natuurlijk nog de juiste verlichting worden gekozen. Je laten bijstaan door een expert is aangeraden.

- Even wat meer algemeen: wanneer gaat het verlichtingsproces best van start bij een nieuwbouw?

Henri: Eenvoudig gesteld: hoe vroeger, hoe beter. Hoe langer mensen wachten om hun verlichting te kiezen, hoe sneller we op limieten stoten door reeds gemaakte beslissingen in de ruwbouw. Voor ons is het daarom van belang dat we al vroeg in het bouwproces kunnen samenwerken met de architect. Veel architecten beseffen dat ook en sturen hun plannen al in de beginfase door. We spreken dan echt nog van een 2D-plan in een tekenprogramma zoals AutoCAD. 

Annelies: Wij delen dezelfde visie. Een woningruimte kan gemaakt of gekraakt worden door de verlichting. Het is dus belangrijk om je tijdig te laten omringen door een expert. Bij Elbeko zitten we van bij de start van onze samenwerking samen met de bouwheer en de architect om je te adviseren. Het interieurontwerp en verlichtingsplan van je nieuwe woning wordt ook steeds vroeg aangevat zodat alle opties tijdig besproken kunnen worden.

 

Realisatie Trizo21 "Austere Solitaire"

 

- Wanneer wordt er specifiek over de armaturen en verlichtingsmerken gesproken?

Annelies: Dat is pas later aangezien het hier gaat over de persoonlijke smaak van mensen. Bij de ruwbouw is vooral het functionele belangrijk. Voor deze fase hebben we nood aan een duidelijk lichtplan: komen er spotjes of pendels? Welke aansturing is er nodig? Waar wil men verlichtingselementen plaatsen? Deze vragen moeten tijdig beantwoord worden. Het specifieke design komt in een later stadium aan bod.

- Wie stelt dit lichtplan op?

Annelies: Dat kan door ons gebeuren, maar meestal geven wij voornamelijk een eerste aanzet. We bespreken met de klant welk type verlichting hij in welke ruimte wil en stappen hiermee naar een goede verlichtingszaak. Bij Elbeko werken we bijvoorbeeld graag samen met LightPoint, één van onze vaste partners. Maar producenten zoals Trizo21 kunnen hier ook al veel in betekenen.

 

 

Henri: Soms gebeurt het dat een architect de bouwonderneming overslaat en zijn grondplan meteen naar ons doorstuurt. Wij kunnen dan in principe ook een eerste aanzet geven voor een lichtplan. De architect gaat dan samen met de klant naar een verlichtingszaak om de mogelijke armaturen te bespreken. Of een verdeler stuurt in samenspraak met de klant het lichtplan door met de vraag: ‘Voor deze lichtpunten hebben we nog verlichting nodig, kunnen jullie hiervoor een voorstel doen?’ Het ideale scenario is wanneer alle partijen (klant, architect, aannemer en verlichtingszaak) samen kunnen zitten om dit in detail op elkaar af te stemmen.

Annelies: Een samenwerking met een totaalaannemer zoals Elbeko is hier nuttig aangezien wij weten wanneer we welk onderwerp moeten bespreken zodat de keuze van de klant niet beperkt wordt. Een veelgemaakte fout is dat men stapsgewijs werkt en de verlichting pas laat in het bouwproces inplant. Zo wordt de verlichtingskeuze steeds beperkter. Nog een belangrijk gegeven: het budget. Goede en mooie verlichting heeft een prijskaartje. Bij Elbeko halen we dit al vroeg aan zodat de klant bewuste keuzes maakt t.o.v. zijn totaalbudget.

- Last but not least: wat zijn de uitdagingen bij het vervangen van verlichting in een bestaande woning?

Henri: Dit noemt men ook wel een ‘relighting’. Hier ligt het soms wat moeilijker, aangezien het gaat om een volledig nieuwe installatie en bekabeling in een bestaande woning. De verlichtingsindustrie evolueert voortdurend en daar zijn oudere bekabelingen niet altijd op voorzien. Ook de aansturing is tegenwoordig veel verfijnder geworden. Als fabrikant proberen we ons hier zoveel mogelijk aan aan te passen. Wij hebben alles van inbouw en accessoires om onze verlichting op de ideale manier aan te sturen maar voorzien daarnaast ook andere opties. Zo kan onze verlichting ook in oudere woningen toegepast worden, weliswaar met de sturing voorzien in het armatuur.

Annelies: Ik sluit me hier aan bij Henri. Bij een renovatie van verlichting kunnen we op problemen botsen zoals hierboven aangehaald. Dat is het voordeel van nieuwbouw op maat: wanneer we van bij de start weten welk type verlichting de bouwheer waar wil, kunnen we daar op voorhand rekening mee houden en alles erop afstemmen.

Klaar om je droom waar te maken met elbeko?

U wenst een verkennend gesprek of u heeft vragen? Ons team helpt u graag verder.

Contacteer ons

Meer artikels

Alles wat je moet weten over de stabiliteitsstudie

Wanneer je een woning laat bouwen of renoveren, dan is het uiteraard de bedoeling dat dit na enkele jaren nog steeds stevig op zijn fundamenten staat. Een grondige stabiliteitsstudie kan scheuren, verzakkingen, doorbuigingen en natte kelders voorkomen. …

Lees meer