Waarom een inbouwhaard voor jouw woning? — Interview met Arn Bosmans

Een inbouwhaard is een grote meerwaarde in jouw woon -en leefcomfort. Wat maakt inbouwhaarden nu zo uniek? Welke types bestaan er? En wat zijn de voor-en nadelen? Om deze vragen te beantwoorden zitten wij samen met een specialist ter zake: Arn Bosmans van Bosmans Haarden. Met meer dan 125 jaar expertise staat dit bedrijf dagelijks in voor het ontwerpen, maken, en plaatsen van inbouwhaarden op maat. Een ideale gesprekspartner dus voor een babbel omtrent dit topic.

 

Interview met Bosmans Haarden: waarom een inbouwhaard voor jouw woning?

 

- In welke mate draagt een inbouwhaard bij tot een hoger wooncomfort?

Arn (zaakvoerder Bosmans Haarden): Voor ons maakt een haard van jouw huis een echte ‘thuis’. De beste gesprekken, momenten en herinneringen worden gedeeld bij de open haard. Ik denk dat niet veel mensen dit zullen ontkennen. Vuur biedt een soort aantrekkingskracht; het is iets dat mensen dichter bij elkaar brengt, zeker in moeilijke tijden zoals tijdens deze coronapandemie. Een woning zonder haard mist toch altijd een beetje sfeer en gezelligheid.

Tim (bouwadviseur en mede-zaakvoerder Elbeko): Ik deel dezelfde mening als Arn. Een haard heeft volgens mij vooral de capaciteit om jou innerlijk tot rust te brengen na een lange werkdag. Alleen de gedachte dat je ‘s avonds kan ontspannen bij de haard geeft jouw leven een extra comfort-boost. Naast die emotionele benefit bezit de haard ook een functioneel karakter, nl: jezelf opwarmen. Het weer in België kent wel eens grote temperatuurschommelingen. In de lente kan het opeens heel warm worden (+ 20 °C), om dan de dag erna opnieuw stevig af te koelen. In deze situatie kan de haard jou lekker opwarmen. Vandaag de dag is een nieuwbouwhuis immers heel goed geïsoleerd. Dit wil zeggen dat er weinig energie nodig is om jouw huis te verwarmen. M.a.w.: vanaf dat je de haard aansteekt, ga je daar heel snel een voelbaar effect van hebben, een ideale combinatie met een traag systeem zoals vloerverwarming.

- Op welke plekken in jouw huis kan een inbouwhaard nuttig zijn?

Arn: Vele mensen denken dat een haard enkel in de traditionele woonkamer (i.e. ‘de living’) thuishoort. Echter, er zijn veel meer ruimtes waarin een haard voor extra sfeer kan zorgen. Zo zien wij de laatste paar jaren dat de inbouwhaard ook meer en meer naar de keuken verhuist. Een gemiddeld gezin brengt bijzonder veel tijd door in de keuken; kinderen maken er hun huiswerk, de ouders maken er het eten klaar of werken er vaak door tot ‘s avonds laat. Neem daarbij de gezellige sfeer van een haard en jouw keuken wordt een aangename plaats voor het hele gezin. Naast de keuken plaatsen wij ook haarden in slaapkamers, poolhouses, etc. Je kan hier eigenlijk zo creatief in zijn als je wil.

- Welke verschillende types inbouwhaarden bestaan er?

Arn: Als brandstof de onderscheidende factor is dan zijn er vier grote types: haarden op gas, houtgestookte haarden, elektrische haarden en haarden op basis van bio-ethanol. De grootst vertegenwoordigde groep voor ons zijn de haarden op gas. Je kan deze haarden zowel open als gesloten laten maken. Gashaarden zijn heel populair en vertegenwoordigen vandaag ongeveer 80% van onze omzet. Daarnaast heb je houtgestookte en elektrische haarden om dan uit te komen bij haarden op basis van bio-ethanol. Bio-ethanol is een brandbaar alcohol die in een brander geïnjecteerd wordt zodat je een echt vuur krijgt. Dit type is vaak een passend alternatief indien we geen mogelijkheid zien om een houthaard te plaatsen zoals in appartementen of zeer lage energiewoningen waarin een houthaard niet toegelaten is.

Tim: Vooraleer je gaat bouwen denk je best ook al eens na welk type haard je wenst te implementeren in jouw nieuwe woning. Wij zien dat weinig mensen aan de plaatsing van een bepaald type haard denken bij de start van het bouwproces. Juist daarom zullen wij al vroeg in het proces die vraag stellen. Het type haard heeft immers invloed op de technische voorzieningen die er moeten zijn. Wil je een goed werkende houthaard? Dan moet je een onderverluchting hebben en bij voorkeur een schouwkanaal dat zich recht boven de stookplaats situeert. Hier speelt Elbeko als totaalaannemer dus een belangrijke, proactieve rol.

 

Waarom een inbouwhaard voor jouw woning? Houthaard

 

- Hoe komt het dat gashaarden zo goed in de markt liggen? Wat zijn de voordelen t.o.v. van andere types?

Arn: Een gashaard heeft volgens mij het beste van alle werelden. Ten eerste kan je hem altijd naar goeddunken aansteken; de gashaard is aangesloten op de gasleiding, dus je bent steeds verzekerd van brandstof. Dit is in tegenstelling tot een houthaard waarbij je eerst moet zeulen met hout en dus extra werk hebt om vuur te maken. Hier komt bovenop dat het vuurbeeld van een gashaard vandaag bijna identiek is aan dat van een houtgestookte haard, iets wat je minder hebt met een elektrische haard bijvoorbeeld. Begrijp me niet verkeerd: de houthaard is en blijft wel het meest gezellig. Dat zeggen wij ook steeds tegen mensen die ons vragen: “Welk type haard is nu het gezelligst?”.  Echter, met een houthaard heb je wat meer werk en uiteraard willen wij dat klanten onze haarden zo lang mogelijk kunnen benutten. Als wij even doorvragen zien we vaak dat veel mensen na afweging uiteindelijk toch voor een gashaard kiezen.

- Wat zijn de verschillen in kostprijs tussen de types?

Arn: Als we de twee meest verkochte types — gas en hout — vergelijken, scoren gashaarden in collectie net wat beter qua prijs. Dit zijn toestellen die met oplages van t.e.m. 2000 stuks gemaakt worden. De prijzen voor houthaarden in collectie liggen daar in de buurt. Echter, de installatie bij een houthaard is iets duurder aangezien je daar te maken krijgt met andere afwerkingsmaterialen (grotere rookkanalen, etc.). Elektrische haarden zijn het goedkoopst. Hier heb je geen rookkanalen. Er is geen echte “rocket science” nodig om een elektrische haard aan te sluiten. Let wel: alles wat maatwerk is staat buiten deze prijsvergelijking aangezien we hier puur op vraag van de klant zelf te werk gaan.

- Wat met renovaties van bestaande, oudere haarden? Is dat altijd mogelijk?

Arn: Renovaties zijn perfect mogelijk afhankelijk van jouw voorzien budget. Een haard van 20 jaar geleden is immers niet meer een haard van nu. Dat moet dus altijd goed bekeken worden met ons technisch studiebureau. We zien wel dat dit vaak een “tabula rasa” verhaal is; als er iemand bij Bosmans Haarden aanklopt voor een renovatie van een haard zal ons team de bestaande haard er vaak volledig uithalen en een nieuwe plaatsen.

 

Waarom een inbouwhaard voor jouw woning?

 

- Tot slot: wat zijn de afwerkingsmogelijkheden bij het plaatsen van een inbouwhaard?

Arn: Vandaag de dag kan je daar heel ver in gaan. Jouw haard is als het ware een meubel dat je kan afwerken zoals jij dat precies wenst. Je kan daar dan ook verschillende materialen voor gebruiken zoals natuursteen, barnwood, staal, fineer, etc. Een leuk voorbeeld is het design van de hanghaard van FOCUS. Dit is een fenomenaal toestel dat wij al even verdelen. Je kan deze sinds begin januari ook komen bezichtigen in onze showroom, naast onze zelf vervaardigde toestellen.    

 

Focus haard: waarom een inbouwhaard?

 

Al meer dan 20 jaar zijn Elbeko en Bosmans Haarden trouwe partners. “Wij delen dezelfde drive om datgene wat we doen bijzonder goed te doen.”, zegt Tim. “We staan beide achter een duurzame en functionele aanpak. Dit is de reden waarom we een goede match zijn.”

 

Geschreven door Perez Content Hub

Klaar om je droom waar te maken met elbeko?

U wenst een verkennend gesprek of u heeft vragen? Ons team helpt u graag verder.

Contacteer ons

Meer artikels

Alles wat je moet weten over de stabiliteitsstudie

Wanneer je een woning laat bouwen of renoveren, dan is het uiteraard de bedoeling dat dit na enkele jaren nog steeds stevig op zijn fundamenten staat. Een grondige stabiliteitsstudie kan scheuren, verzakkingen, doorbuigingen en natte kelders voorkomen. …

Lees meer