De evolutie van bouwen — interview met Paul Schauwvlieghe

In dit artikel gooien we het eens over andere boeg en houden we een interview met Paul Schauwvlieghe, de man die Elbeko al bijna 40 jaar in goede banen leidt.

We hebben het over de evolutie van het bouwen doorheen deze tijdsperiode, alsook de manier waarop Elbeko zich hierin heeft aangepast.

 

Team Elbeko met Paul, Tim en Bert Schauwvlieghe

 

- Paul, hoe is het bouwen geëvolueerd in vergelijking met 40 jaar geleden?

Wel, er is heel veel veranderd en tegelijk ook niet zo veel. Goed bouwen is geen geheim. Zowel 40 jaar geleden als nu zal een goed gebouwde woning op maat jou gelukkiger maken en veel meer comfort geven in het dagdagelijkse leven. Op dit vlak is er dus niet bijzonder veel veranderd.

- Wat is er dan concreet veranderd?

Ten eerste merk ik dat er de laatste paar jaren meer haast en oppervlakkigheid is waardoor het lange termijn plaatje soms uit het oog verloren wordt. Vandaag worden er bijvoorbeeld veel meer platte daken gebouwd dan vroeger, vooral bij moderne woningen. Dit is een architecturale trend en daar is op zich niets mis mee. Echter, de levensduur van een plat dak is de helft van een goed hellend dak. Komt daarbovenop dat je met een hellend dak vaak de woning groter kan maken voor ongeveer dezelfde kost. Meer mensen verkiezen vandaag esthetiek boven lange termijn toegevoegde waarde.

Ten tweede is er de veranderende verhouding tussen materiaal -en arbeidskosten: 40 jaar geleden vormden de grondstoffen en materialen die je gebruikte voor het bouwproces de belangrijkste kostenpost. Nu zijn dit de uurlonen van de arbeiders. Die zijn vandaag peperduur. Omwille van deze reden zijn we doorheen de tijd op zoek moeten gaan naar efficiëntere bouwtechnieken.

- Hoe zijn die bouwtechnieken precies geëvolueerd?

Vroeger werd er op vlak van energie kwistig gebouwd. 30 à 40 jaar geleden stelde bijna niemand de vraag: “Wat gaat de verwarming van mijn woning op jaarbasis kosten?”. Dat is nu anders. Er is vandaag veel meer bewustzijn rond energiezuinig bouwen. Ik noem het eerder “energie-verstandig” bouwen. Mensen realiseren zich dat er wereldwijde klimaatproblemen zijn en dat we niet kunnen blijven knoeien. De overheid heeft hier ook een belangrijke rol in gespeeld met de opgelegde energie normen. Denk aan de BEN-normering die de standaard wordt voor alle nieuwbouwwoningen in Vlaanderen vanaf 2021. Dit heeft als gevolg dat er vandaag gebouwd wordt met aandacht voor de volledige energiehuishouding met o.a. thermische isolatie, ventilatie, en hernieuwbare energie en de daarvoor nodige nieuwe technieken en apparatuur.

 

Technisch lokaal

 

- Wat is er exact veranderd qua architectuur en stijl doorheen de tijd?

Alle architectuurstijlen evolueren voortdurend. In de klassieke bouwstijl zitten sub-stijlen, trends en mode die steeds subtiel veranderen. Tegelijkertijd worden er vandaag veel moderne woningen gebouwd, een bouwstijl die wij omarmen maar niet zonder nadenken. Het moet duurzaam en aantrekkelijk wonen op lange termijn bieden. Zo zien we algemeen in de markt dat de moderne woning in witte crepi stilletjes aan “voorbij” is, begrijpelijk want door verontreiniging verouderen die woningen esthetisch te snel.    

- Welke impact heeft de veranderende demografie gehad op het bouwproces?

Door de toename van de bevolking is men algemeen kleiner en denser gaan wonen en dus bouwen. Er is een periode geweest dat Vlaanderen werd volgebouwd met verkavelingen voor eengezinswoningen. Die tijd loopt stilaan op zijn einde. Het beslag op de ruimte is gewoon te groot geworden, zo ook door het enorme distributienetwerk van wegen, nutsvoorzieningen en dienstverlening die deze manier van bouwen vergt. Komt daarbij dat de gezinnen verkleind zijn t.o.v. vroeger: vandaag zien we vooral gezinnen van gemiddeld niet meer dan 3 mensen. Tot slot is het opmerkelijk dat we naar een samenleving evolueren waar 50% van de mensen “single” is. Dat was vroeger ondenkbaar.

- Op welke manier heeft deze demografische evolutie de vraag naar nieuwbouw beïnvloedt? En hoe passen jullie zich aan?

Wel, deze evoluties hebben ervoor gezorgd dat er vandaag meer vraag is naar nieuwbouwappartementen. In het algemeen wordt er ook meer geconcentreerd gebouwd dan vroeger, vaak rond de stadsrand. Bij Elbeko zijn we ons bewust van deze tendensen. Onze missie is om steeds mee te evolueren met de tijd en kwalitatief bouwwerk te blijven realiseren, of dit nu voor een nieuwbouwproject is met 1-slaapkamer appartementen voor singles of een ruimere villa voor een welgesteld gezin.

 

Nieuwbouwappartementen De Krijte

 

- Wat maakt bouwen in deze tijden meer challenging dan vroeger?

Alles is complexer geworden en tegelijkertijd zijn de goede werkkrachten minder beschikbaar. Architecten en studiediensten moeten eigenlijk meer kennen maar hebben die kennis onvoldoende of hebben te weinig voeling met de praktijk. Daarnaast zijn er minder goede werkkrachten op het terrein. Ook daar is de kennis en gedrevenheid onvoldoende. Vroeger was er meer fierheid rond het bouwberoep: vaak werd het vakmanschap rechtstreeks overgeheveld van generatie op generatie en was er een zeker eergevoel om dit succesvol door te zetten. Gebrek aan kennis werd in de praktijk bijgespijkerd omdat mensen gedreven waren, omdat ze het wilden kennen, kunnen en goed doen. Nu verlaten veel jonge professionelen de schoolbanken in de overtuiging dat ze best om de paar jaar van job veranderen, zodat ze niet meer de tijd nemen een vak onder knie te krijgen. Het samen brengen van alle aspecten tot een homogeen geheel en het dan nog goed uitvoeren is bijzonder uitdagend geworden.    

- Waarom is investeren in nieuwbouw vandaag interessant?

Dat is een goede vraag en ik leg dit vaak uit aan de hand van een korte anekdote: niet lang geleden verkochten we een stuk landbouwgrond vanuit de familie. Bij het tekenen van de akte zei de notaris — die aan het einde van zijn loopbaan was — het volgende: “Het is straf: voor de waarde van vastgoed zie ik vandaag dezelfde nominale bedragen als 40 jaar geleden, maar vandaag is het EURO en toen Belgisch frank.” Dat is de kracht van onroerend goed. Vastgoed is een vast actief dat niet kan weggemaakt worden en bovendien voortdurend in waarde toeneemt terwijl je er zelf ongelooflijk veel plezier en comfort aan beleeft. Een dubbele win volgens mij. Gepaard met een goede bouwfilosofie is investeren in nieuwbouw dus echt wel de moeite waard.

- Wat houdt die bouwfilosofie van Elbeko dan precies in?

In essentie willen wij voor onze klanten een kader creëren, niet alleen om in te wonen maar ook om te evolueren, zowel individueel als persoon en als gezin. Noem het een vaste waarde waar men zich op lange termijn ongelooflijk goed voelt. Die langetermijnvisie is heel belangrijk voor ons: wat we vandaag bouwen moet binnen 30 à 40 jaar nog steeds actueel en waardevol zijn. Mensen hoeven bij ons geen centen te spenderen maar eerder verleggen, van roerend naar onroerend goed. Het bouwen op maat zorgt in ieder geval voor een kader waarbij de bouwheer zelf waardevoller is en laat hem dus meteen meer plezier beleven aan zijn project. En dat kan al minstens niemand bij hem nog wegnemen.

 

Villa realisatie Elbeko

 

- Wat maakt Elbeko zo uniek t.o.v. andere bouwbedrijven?

Eerst en vooral onze houding. Wij willen ervoor zorgen dat de mensen zich bij ons doorheen het gehele bouwproces op hun gemak voelen. Dat zal je meteen voelen als je hier de eerste keer binnenstapt. Ten tweede zijn wij een ware “kennis-organisator”: wij brengen de vakkennis van verschillende partijen zoals architecten, interieurspecialisten, ingenieurs, calculators en vakmensen samen om tot een mooi en homogeen eindresultaat te komen. Die kennis dragen wij elke dag met passie en gedrevenheid over naar onze klanten zodat onze projecten precies goed zitten op maat van onze klant.

- Tot slot: wat zijn de toekomstperspectieven- en plannen voor Elbeko?

Onze lange termijn filosofie berust op een continue bijscholing, kennisverwerving en aanpassing aan de noden van de markt. De wereld verandert bijzonder snel in deze tijden: wij kijken wat er rond ons gebeurt en trachten hierop proactief in te spelen.

 

Geschreven door Anthony Perez

Klaar om je droom waar te maken met elbeko?

U wenst een verkennend gesprek of u heeft vragen? Ons team helpt u graag verder.

Contacteer ons

Meer artikels

Alles wat je moet weten over de stabiliteitsstudie

Wanneer je een woning laat bouwen of renoveren, dan is het uiteraard de bedoeling dat dit na enkele jaren nog steeds stevig op zijn fundamenten staat. Een grondige stabiliteitsstudie kan scheuren, verzakkingen, doorbuigingen en natte kelders voorkomen. …

Lees meer